Kostel v Přešticích se uzavře, čeká ho rekonstrukce za 81 milionů

Kostel nanebevzetí Panny Marie je významnou dominantou města, vidět je už z dálky, stojí přímo u hlavního tahu I/27 z Plzně na Klatovy. A právě průjezd automobilů mu škodí. Schodiště je v havarijním stavu. „Celá žádost na rekonstrukci se vlastně odvíjela od nutnosti zrekonstruovat schodiště, které vede do silnice. Tím, jak zde jezdí těžká auta, je schodiště narušené,“ prozradil QAPu farář Karel Plavec.

Římskokatolická farnost Přeštice využila program na podporu národních kulturních památek. Národní kulturní památkou České republiky je tento kostel od roku 2008. Celkem jde o rekonstrukci za 81 milionů korun, 95 % by mělo jít z dotace, 5 % se bude podílet farnost a město Přeštice. Dotace z EU (program IROP) a národních zdrojů bude tak činit zhruba 76 milionů korun.

V rámci rekonstrukce budou zrestaurovány i artefakty uvnitř kostela. „Rekonstrukce se týká exteriéru, ale i interiérů. Půjde o restaurování uvnitř se nacházejících obrazů, soch, lavic, podlah atd. Zvenku bude rekonstruováno zmíněné schodiště do silnice, dále schodiště na druhé straně, kde jsou 4 sochy v nikách. Tam se musí udělat pořádně také odvodnění. Fasáda je už na několika místech narušená a možná se bude muset udělat celá znovu,“ upřesňuje farář rozsah rekonstrukce.

Místní si ještě možná pamatují velkou rekonstrukci kostela v 90. letech 20. století, na kterou vznikla dokonce i sbírka mezi občany. Tehdy byly v roce 1995 vztyčeny i nové báně na střechu kostela. Věže byly zhotoveny v duchu původních, nikdy neuskutečněných plánů a zvýšily stavbu o celých 18 metrů. „Tato rekonstrukce se týkala hlavně vnějšku, byla položena nová krytina z mědi, udělaná fasáda a podobně,“ uvádí Karel Plavec.

Ve veřejné sbírce se tehdy vybralo neskutečných 2,5 milionu korun. „Pamatuji si to, přispívali jsme celá rodina. Tehdy to byla pro Přeštice výjimečná věc. Ty věžní konstrukce na sřechu dokonce dávali vrtulníkem. Kostel se úplně změnil, díky té barevné fasádě,“ vzpomíná jeden z místních občanů.

Ještě v roce 1998 se kostel dočkal úprav v interiéru. „Tehdy jsme nechali kostel vymalovat uvnitř,“ uvedl dále Karel Plavec. V květnu roku  2019 pak zažil kostel další velkou slávu - zavěšení a požehnání posledního zvonu, který byl vyroben až v Holandsku. Psali jsme zde.

Kostel bude po celou dobu rekonstrukce uzavřený. „Zavře se někdy na přelomu dubna a května, přesné datum zatím neumím říci. A zavřeno bude po celou dobu rekonstrukce. Rekonstrukce musí skončit do konce roku 2023, kdy končí program. Ale předpokládá se, že by to mohlo být dříve, buď na konci roku 2022 nebo v polovině roku 2023,“ dodal farář.

Zdroj: QAP.CZ